Van der Werff: actieradius belangrijkste criterium aanschaf Scania BEV

Persbericht Scania

Breda – Een mijlpaal voor Van der Werff Logistics. De logistieke dienstverlener zet met de aankoop van een Scania Regional BEV de eerste stap in de elektrificatie van haar wagenpark. Dat het batterijpakket een capaciteit van 624 kWh vermogen en een actieradius van 350 kilometer bij een belasting van 40 ton heeft, was voor operationeel directeur Theo van der Werff een belangrijke motivatie om voor Scania te kiezen. 

V.l.n.r. Geurt Rook, Manager Wagenpark en Techniek bij Van der Werff, Rick Woning, Accountmanager Scania Joure, Theo van der Werff en John Runneboom, Regiodirecteur Scania Noord.

De emissievrije 4×2 trekker wordt in de regio Noord-Holland ingezet voor het volledig uitstootvrij beleveren van klanten van Baars & Bloemhoff, Stiho, Giebels en Qoqon. Alle vier formules zijn onderdeel van DSG en voorlopers in verduurzaming. De formules voor de bouw en interieurbouw hebben ieder een eigen specialisme. De klanten zijn vooral bouwbedrijven, aannemers en interieurbouwers. De losadressen bevinden zich vaak diep in de binnensteden en in woonwijken.

“We zijn er heel trots op dat we dit samen met DSG kunnen doen,” verklaart Van der Werff, vierde generatie van het gelijknamige transportbedrijf. Het voertuig zal begin 2024 worden geleverd.”

Theo van der Werff: “We hebben gekozen voor het voertuig met een batterijpakket met het meeste vermogen en de grootste actieradius op dit moment.”

Grootste actieradius

“Na een vergelijking van verschillende aanbieders kwam de Scania BEV al snel bovendrijven,” vertelt Van Der Werff. “We hebben gekozen voor het voertuig met een batterijpakket met het meeste vermogen en de grootste actieradius op dit moment.” De range van de elektrische trekker, die is voorzien van een R-cabine met hoog dak, is ruim voldoende voor de route die er iedere dag vanaf het distributiecentrum van DSG in Zaandam gereden mee gaat worden. Voor het uitstootvrij laden en lossen van bouwmaterialen wordt de truck uitgerust met een elektrische meeneemheftruck.

In de voorbereidingsfase werd Van der Werff Logistics bijgestaan door Scania Account manager Rick Woning van Scania Joure, die, geholpen door Scania experts, een gedegen analyse maakte van verschillende ritten om tot de meest optimale configuratie te komen. “Dat we de trekker in de toekomst ook als LZV kunnen inzetten tussen de distributiecentra in Utrecht en Zaandam was voor ons eveneens een pre. Hierin is Scania uniek,” zegt de directeur. 

Intensieve begeleiding

Om het maximale uit de batterij te halen, worden de chauffeurs die ermee gaan rijden de eerste twee jaar intensief begeleid via Scania’s Driver Coaching programma. Voor het onderhoud heeft Van der Werff een Scania reparatie- en onderhoudscontract afgesloten. “Ondanks dat we over een eigen werkplaats beschikken, is het voor ons een logische keuze om het onderhoud uit te besteden aan professionals met de juiste kennis van elektrische voertuigen.” Inmiddels is het volledige servicenetwerk, naast Scania Amsterdam waar dit voertuig in onderhoud zal gaan, gecertificeerd voor het sleutelen aan trucks met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Scania Joure zal t.z.t. het batterij elektrische voertuig aan Van der Werff leveren.

Duurzaam bouwen met DSG

Samen bouwen aan beter. Dat doet DSG al meer dan 95 jaar. Met vier groothandel formules is DSG de toeleverancier van bouwend Nederland. Samen met klanten, leveranciers en partners willen zij de transitie naar een duurzame en circulaire economie helpen versnellen.

DSG wil de eerste groothandel in bouwmaterialen zijn die volledig transparant communiceert over duurzame ambities en de impact die gerealiseerd wordt in de hele waardeketen (lees hierover meer op dsg.eu/duurzaamheid). Zo vergroten de formules continu hun aanbod in circulaire en biobased producten en materialen. Als familiebedrijf stellen ze daarbij het welzijn, de ontwikkeling en het werkplezier van de medewerkers centraal. “We verlagen de klimaatvoetafdruk van ons bedrijf en vragen hetzelfde van onze vervoerders en andere ketenpartners. De ontwikkelingen van elektrisch vervoer gaan snel,” zegt Mark Bos, transportmanager bij Stiho: “Dat komt goed uit, want we hebben stevige ambities op het vergroenen van ons transport.” 

Van der Werff Logistics

Grote volumes, afwijkende maten en exceptionele ladingen, Van der Werff Logistics, met vestigingen in Heerenveen en Waalwijk, is gespecialiseerd in het vervoeren van vrachten met incourante maten. Het werkgebied omvat de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk en het wagenpark bestaat uit 260 trekkende eenheden, waarvan vijfentwintig procent een Scania is. Voor het efficiënt lossen van deze volumineuze vrachten beschikt het transportbedrijf over maar liefst 170 meeneemheftrucks, de meeste in Nederland. Vijfentwintig daarvan worden elektrisch aangedreven. Om de CO2-voetafdruk verder te verlagen, werd twee jaar geleden een volledig CO2-neutrale werkplaats gebouwd. “Maar de grootste uitdaging zit hem in ons wagenpark,” verklaart Van der Werff. “De Scania BEV is een eerste stap in de goede richting.”