Vermindering brandstofverbruik met ECO scores

Vandaag is het Duurzame Dinsdag, een uitgelezen moment om stil te staan bij onze initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijk aspect hiervan is het verminderen van ons brandstofverbruik.

André Atema, onze Wagenparkbeheerder en Schade Coördinator, die alle data verzamelt en analyseert.

De afgelopen jaren heeft Van der Werff Logistics het dieselverbruik flink weten terug te dringen. Dit resultaat is het gevolg van een reeks maatregelen, waarbij de rijstijl van onze chauffeurs een cruciale rol speelt. Om dit nog verder te verbeteren, maken we sinds dit jaar gebruik van ECO scores, die een gedetailleerd en persoonlijk inzicht geven in het rijgedrag van elke chauffeur.

Hoe ECO scores werken

Eerder baseerden we ons op het algemene brandstofverbruik per voertuig om het rijgedrag van onze chauffeurs te beoordelen. Tegenwoordig kijken we echter naar ECO scores, die specifieker zijn en de prestaties van de chauffeur loskoppelen van de voertuigkeuze. "Het hangt niet meer van de auto af, maar van het rijgedrag van de chauffeur," legt André Atema, onze Wagenparkbeheerder en Schade Coördinator, uit.

De boordcomputers in onze vrachtwagens registreren gedetailleerde gegevens over het rijgedrag, zoals het aantal stops, remmingen, noodstops, stationair draaien en het gebruik van cruise control. Deze gegevens worden periodiek geanalyseerd en verwerkt in rapportages die onze chauffeurs ontvangen. Op basis hiervan biedt Van der Werff gerichte rijstijltrainingen aan om verdere verbeteringen te stimuleren.

‘’Ook door de komst van elektrische voertuigen bij Van der Werff, zijn we alvast voorbereid om op ECO scores te sturen in plaats van brandstofverbruik. Op dit moment zijn er 5 elektrische auto’s in bestelling en dit worden er spoedig meer!’’

Inzicht en bewustwording

Volgens Atema heeft de invoering van de ECO scores al duidelijk positieve resultaten opgeleverd. "Sinds we begonnen zijn met monitoren, zijn de resultaten positief veranderd. Het inzicht zorgt voor bewustzijn, en zo blijven we verbeteren." Dit benadrukt het belang van continu inzicht in rijgedrag om niet alleen brandstof te besparen, maar ook bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Bij Van der Werff Logistics geloven we dat elke stap telt. Door slim gebruik te maken van technologie en persoonlijke coaching, streven we naar een continue verbetering van ons brandstofverbruik, met als einddoel een schonere wereld!

Benieuwd naar al onze initiatieven omtrent duurzaamheid? Lees er alles over op deze pagina.