“Fit achter het stuur? Eet vooral goed!”

De vitaliteit van onze collega’s staat hoog in het vaandel. Daarom werken we samen met Mettje van der Werff-Dam van Leefstijl Lokaal Akkrum. Zij helpt onze collega’s die dat willen om een gezondere leefstijl te creëren. En dan wel op zo’n manier dat ze het lang en met plezier kunnen volhouden.

Hoe ze dat doet en welke misvattingen er binnen de transportwereld blijken te bestaan ten aanzien van voeding en gezondheid, vertelt ze in dit interview.

“Fit achter het stuur? Eet vooral goed!”

Een medewerker die goed in zijn vel zit, voelt zich gelukkiger en presteert beter. Daarom investeren we bij Van der Werff in de vitaliteit van al onze collega’s. Sinds anderhalf jaar werken we hiervoor samen met Mettje van der Werff-Dam Leefstijl Lokaal Akkrum. Zij bezoekt regelmatig onze vestigingen om medewerkers die dat willen te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Mettje: “De resultaten zijn niet meetbaar, maar merkbaar: mensen voelen zich fitter.”

Heb je een zittend beroep, dan kun je maar beter niet veel eten. Een misverstand dat volgens Mettje leeft onder veel chauffeurs bij Van der Werff. “Juist vanwege het zittend beroep is het belangrijk dat je voldoende eet. Maar dan wel echt de goede dingen. 70 procent van je gezondheid haal je uit voeding, 30 procent uit beweging. Dus door beter te eten, merk je al snel dat je beter in je vel zit.”

Een andere eye-opener voor veel collega’s bij Van der Werff: het is niet vreemd als je verleidingen onderweg niet kunt weerstaan. Er gaan slimme, psychologische trucjes schuil achter de inrichting van tankstationwinkels en reclames van fastfoodketens. “Het ligt dus niet aan jou als je toch dat ongezonde product koopt. Pas als je weet hoe marketing werkt, is het makkelijker gezondere keuzes te maken.”

Lekker eten

En zo kan Mettje nog tal van aha-ervaringen voorschotelen aan onze chauffeurs en medewerkers op kantoor en in het warehouse die beter in hun vel willen zitten. Dat doet ze met groot genoegen. Ze heeft zelf namelijk ervaren hoe waardevol het is om te leren hoe je een gezonde leefstijl creëert en volhoudt. “Ik heb vijftien jaar geworsteld met mijn gewicht. Ik ben een bourgondiër die houdt van gezellig en lekker eten, maar wist niet hoe ik dit op een gezonde manier kon doen. Ik miste algemeen advies.”

Na een zoektocht kwam ze op het idee om een opleiding op het gebied van leefstijl te volgen. Ze leerde onder andere hoe ze vooral op lang termijn positieve gezondheidseffecten kan realiseren. En dan op een manier die je fluitend kunt volhouden. Ze helpt sindsdien mensen hun leefstijl blijvend te veranderen.

Intrinsieke motivatie

“Steeds meer bedrijven zetten in op het welzijn en de vitaliteit van een medewerker. Het voorkomt verzuim en doordat mensen beter in hun vel zitten, presteren ze beter. Een win-winsituatie, dus.” Dat is ook bij Van der Werff een uitgangspunt.

Van der Werff is actief met het aanbieden van het traject, zodra er signalen zijn waarbij HR verwacht dat het traject kan helpen voor de medewerker. Ook kan de werknemer zelf via de leidinggevende of HR een verzoek indienen om een vitaliteitstraject te beginnen. Alles begint met een vrijblijvend gesprek waar elkaars verwachtingen worden besproken en ingeschat kan worden of het “zin” heeft. Vaak wel en dan start dus ook snel het traject.

Mettje bezoekt nu al anderhalf jaar verschillende Van der Werff-vestigingen om met onze collega’s aan de slag te gaan. “Ik geef individuele begeleiding aan mensen die dat écht willen. Die intrinsieke motivatie is noodzakelijk om doelen te behalen. Ik heb nodig dat mensen zélf stappen willen zetten.”

 

Zo heeft ze één van onze chauffeurs geholpen die zich futloos voelde. Hij at weinig maar dronk veel energydrinks en vooral vanwege dat laatste snapte hij niet waarom hij weinig energie had. ,,Energydrinks geven eerst een energie-piek en daarna ervaar je een dip. Los daarvan zat voor deze chauffeur het probleem vooral in zijn eetpatroon. Hij moest meer eten en ook regelmatiger. Het duurde een paar weken, maar toen merkte hij duidelijk een verschil. Hij had veel meer energie en die energie was ook meer constant. Een behoefte aan energydrinks heeft hij niet meer.”

Verrassend advies

Een ander voorbeeld betreft een kantoormedewerker van Van der Werff die te zwaar was. Ja, hij heeft een zittend beroep, maar Mettje heeft hem vooral geadviseerd op het gebied van voeding. ,,Ik heb hem een eetschema gegeven en daar houdt hij zich keurig aan. Drie weken na de start was hij al drie kilo afgevallen. En hij zit ook al lekkerder in zijn vel. Hij zei tegen mij: ‘Ik dacht dat ik me al fit voelde, maar dit voelt gewoon beter.’

Mensen zijn soms verbaasd over hoeveel en hoe vaak ze mogen eten. ,,Soms eten mensen wel twee keer zoveel dan wat ze eerder aten. Maar ze eten de juiste dingen en dat maakt het verschil. Veel variatie, veel groentes, zuivel en vetten. En ik moedig ze ook aan om de tijd te nemen voor eten. Voed eerst met aandacht je lichaam, dan lever je ook beter werk.”

Belangrijke sleutel

Naast inzichten in wát bijdraagt aan een betere gezondheid en vitaliteit, geeft Mettje onze collega’s inzicht in waaróm dat zo is. “Ik zorg ervoor dat de mensen het echt snappen. Als je dit doet, gebeurt dat om die en die reden. Ik denk dat dit de methode is die werkt. Ik leg ze ook uit hoe marketing in de voedingsindustrie werkt, hoe die beïnvloeding plaatsvindt. Bewustwording is de sleutel naar een gezondere leefstijl.”

Mettje onderstreept dat het doel niet per se afvallen hoeft te zijn. Ongeacht wat je gewicht, BMI en/of buikomvang is, kan een andere leefstijl bijdragen aan meer energie. ,,Voor iedereen die met zijn of haar gezondheid aan de slag wil, om welke reden dan ook, is wel winst te behalen.”

Al verschillende collega’s heeft ze geholpen in het creëren van een gezondere leefstijl. En daar krijgt ze energie van. “Als ik bijvoorbeeld een berichtje krijg van iemand die zegt dat hij of zij zich fitter voelt. Of wanneer blijkt dat iemands bloeddruk omlaag is gegaan door goede voeding in plaats van door medicijnen. Dan maakt mijn hart een sprongetje.”

Bio

Naam: Mettje van der Werff – Dam
Leeftijd: 41
Woonplaats: Akkrum
Hobby’s: “Hardlopen en volleybal. Ik vind het leuk om met het gezin leuke dingen te doen. En ik ben een gezelschapsmens. Ik ga graag winkelen en eten met vriendinnen. Ik hou van het leven, van goed eten en genieten met elkaar. En dat doe ik dus nog steeds, alleen iets anders dan voorheen. Ik heb een mooie balans gevonden en dat gun ik iedereen.”